Stichting Trauma & Dissociatie 

Lotgenoten, hulpverleners & naasten



We werken samen met hele mooie mensen en organisaties 💚. 

We willen graag een aantal organisaties benoemen waar we een samenwerking mee hebben lopen. 

Trauma Healing Summit 

Een trauma slaat zich op in het lijf. Met alleen praten (het hoofd) en medicijnen doorbreek je dit trauma dan ook niet. Een besef dat wereldwijd tot steeds meer hulpverleners doordringt en dat in de VS al langere tijd op gezondheidszorgniveau wordt erkend, maar waar de professionele hulpverlening in Nederland nog wat aarzelend tegenover staan. Tijdens de Trauma Healing Summit op 21 april in De Duif in Amsterdam laten experts uit verschillende vakgebieden daarom zien hoe we op een andere, effectievere manier kunnen kijken naar het omgaan met trauma.

Het woord trauma is afkomstig uit het Grieks en betekent letterlijk ‘wond’. In tegenstelling tot een fysieke wond, zie je geestelijke pijn echter niet. En daar zit nu precies de crux: trauma slaat zich op in je systeem, in het lichaam dus. Het is een voor de buitenwereld onzichtbare kras die zich intern naar verschillende delen van het lijf verspreidt en vervelende en langdurige klachten op kan leveren. Klachten die vaak niet meer direct te herleiden zijn, want een trauma heeft altijd één oorzaak, maar ontwikkelt zich gedurende het leven door een opeenstapeling van life events. Een cognitieve aanpak gecombineerd met medicijnen is dan ook meestal niet de oplossing.

Vernieuwende kijk op trauma
Om een trauma daadwerkelijk op te lossen, moet het worden ontrafeld, en moet het lijf als het ware worden gereset, zodat van binnenuit de traumawond geheeld kan worden. Dit bereik je door er samen naar te kijken in gesprekken, maar vooral ook door een lichaamsgerichte benadering toe te passen. Oefeningen die blokkades wegnemen en letterlijk weer levensenergie brengen in een vastgelopen lichaam en geest. De Trauma Healing Summit op 21 april in De Duif in Amsterdam staat volledig in het teken van deze vernieuwende aanpak.

Eerst begrijpen, dan verhelpen
Vanuit verschillende expertises laten professionals zien en ervaren hoe je trauma kunt leren begrijpen en verhelpen. Door middel van yoga, mindfulness, ademhalingsoefeningen, koudetraining, creatieve expressie, de inzet van psychedelica, muziek of een combinatie hiervan. Zij schuwen een cognitieve aanpak niet, maar laten zien dat het en-en is. Dat we samen een trauma-geïnformeerde samenleving kunnen creëren, waar trauma wordt begrepen, hulpmiddelen en steun toegankelijk zijn en mensen in staat worden gesteld zichzelf te genezen. Mogelijkheden die motiveren, zodat mensen die met trauma te maken hebben ook daadwerkelijk zelf aan de slag gaan met verwerking en genezing.

Wetenschappelijke onderbouwing en praktijksucces
De tools die worden ingezet om trauma te genezen zijn wetenschappelijk onderbouwd en hebben hun succes in de praktijk bewezen. Juist omdat het geen one size fits all benadering is, ontstaan er volop mogelijkheden om ingesleten gewoontes, geestelijke en/of fysieke klachten aan te pakken en te verhelpen.

https://www.thetraumahealingsummit.com
Koop <hier> direct je ticket.

DIS is me 
Zo zijn we vereert dat het prachtige project DIS is me van Anne Lagemaat een plekje heeft in de server Trauma & Dissociatie/.  Waar mensen met DIS en hun naasten anoniem hun ervaringen kunnen delen, waardoor zo door alle ervaringen uiteindelijk steeds meer bekendheid komt over wat DIS eigenlijk is.
📢 Alle updates van DIS is me inclusief oproeprondes deelt Anne Lagemaat zelf in de server Trauma & Dissociatie  bij de kanalen 

♡—DIS-IS-ME.NL—♡
💭┃over・dis・is・me
✍🏻┃dis・is・me・nieuws
✏️┃meerkeuze・vragen
📝┃open・thema・vragen


Over de dissociatieve identiteitsstoornis (DIS) doen sterke verhalen de ronde, maar hoe is het om het zelf te hebben? DIS is een psychische stoornis die ontstaat door vroegkinderlijk trauma, die je leven flink overhoop kan halen en waarvoor je meestal therapie nodig hebt. DIS is me is een online project waarin we met een team van ervaringsdeskundigen de anonieme ervaringen van een brede groep mensen met DIS verzamelen en delen (DIS is me, 2022).''

Voor de website van  DIS is me
Klik op het logo! 
 

Je kunt DIS is me nu alvast volgen op LinkedIn, Facebook, Instagram en YouTube. Op de vernieuwde website kun je terecht voor het downloaden van de flyer, een pagina over de discussie rondom DIS en het verhaal achter hun nieuwe logo!

Psychosenet
Door waardevolle gesprekken tussen oprichter Lauren en hoogleraar Jim van Os is er een heel mooi linkje gelegd tussen Psychosenet en Trauma en Dissociatie.  Psychosenet is een platform over psychosegevoeligheid, stemming, trauma en herstel. Een breed en dynamisch platform met veel informatie en het laatste nieuws op gebied van ontwikkelingen in de ggz. Psychosenet is voor iedereen die worstelt. Zo ook met trauma. Zij hebben een open chatfunctie waar je anoniem je verhaal kwijt kan en plaatsen regelmatig blogs over echte verhalen van echte mensen die worstelen met psychisch lijden.

Klik op het logo voor de website of klik hier om direct uit te komen op hun pagina's over trauma (en dissociatie).

Volg ze op twitter , facebook , Linkedin , Instagram of kom direct in contact via de chatfunctie! 


Caleidoscoop 

We zijn trots te mogen benoemen dat we een samenwerking hebben met Caleidoscoop. Caleidoscoop is de landelijke vereniging voor mensen met een dissociatieve stoornis. Ze informeren, faciliteren (lotgenoten)contact en zetten zich in voor meer begrip van, en kennis over de verschillende dissociatieve stoornissen. Ook zetten zij zich in voor het verbeteren van de behandeling in de ggz.


𝐈𝐧 ‘𝐭 𝐤𝐨𝐫𝐭: 𝐝𝐢𝐬𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐭𝐢𝐞 𝐞𝐧 𝐝𝐢𝐬𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐭𝐢𝐞𝐯𝐞 𝐬𝐭𝐨𝐨𝐫𝐧𝐢𝐬𝐬𝐞𝐧
Het gevoel ‘los te raken van jezelf of van je omgeving’ noemen we dissociatie. Dissociatie is een toestand waarin gedachten, emoties, waarnemingen en/of herinneringen tijdelijk niet oproepbaar of waarneembaar zijn, of minder samenhang vertonen. Het kan een overlevingsmechanisme zijn als gevolg van extreme stress. Het komt vaak voor bij mensen die als kind nare en ingrijpende ervaringen hebben gehad.

Het symptoom dissociatie komt voor bij allerlei psychische aandoeningen als PTSS, angstoornissen en ADHD. Wanneer dissociatie echter langdurig of veelvuldig optreedt en iemand daar in het dagelijks leven (veel) last van heeft, kan er sprake zijn van een dissociatieve stoornis. Er worden vijf verschillende typen onderscheiden, waaronder DIS (dissociatieve identiteitsstoornis), DPDR (depersonalisatie-derealisatiestoornis) en AGDS (anderszins gedefinieerde dissociatieve stoornis).

𝐂𝐨𝐧𝐭𝐚𝐜𝐭
Je kunt Caleidoscoop bellen of ten allen tijde een mailtje sturen. Via hun site vind je tevens mogelijkheden om in contact te komen met andere lotgenoten.
T: 033-8200208
M: mail@caleidoscoop.nl
W: www.caleidoscoop.nl
Facebook: 
Nieuwsbrief: www.caleidoscoop.nl/nieuwsbrief

Kenniscentrum TGG 

Het Kenniscentrum TGG wordt gevormd door een groep professionals die in hun werk te maken hebben (gehad) met overlevenden van georganiseerd misbruik.
Zij willen deze vorm van misbruik onder uw aandacht brengen met als doel dat de slachtoffers gerespecteerd en erkend worden en dat zij beter geholpen en behandeld kunnen worden. Dit doet het Kenniscentrum TGG door onderzoek, publicaties, informatie en doorverwijzing.
Voor de website van TGG klik op het logo!


Bij interesse naar de nieuwsbrief stuur een mail naar nieuwsbrief@kenniscentrumtgg.org

Mijn naam is Haas

We willen graag aandacht vragen voor het project Mijn naam is Haas van Judith Bruynzeels. 

Mijn naam is haas is een beeldend theaterproject dat specifiek op zoek gaat naar woorden en beeldtaal voor ingrijpende gebeurtenissen als seksueel misbruik. De complexiteit laat zich niet in een helder verhaal vangen, zeker niet als door dit vroegkinderlijk trauma dissociatieve identiteitsstoornis (DIS) is ontstaan . Mijn naam is haas biedt concrete creatieve ingangen om seksueel misbruik en DIS zicht- en bespreekbaar te maken.

''Lang heb ik gedacht dat ik gek was, echt heel raar in hoe ik mij soms kon gedragen. In therapie dacht ik, ontmasker mij als leugenaar, want ik weet het niet, wat er gebeurt is . En wat ik wel dacht te weten dat kon ik zelf bijna niet geloven.
De titel Mijn naam is haas refereert niet alleen naar de buitenwereld ( Ik weet van niks, laat mij erbuiten, ik heb er niets mee te maken) ook intern is dit een lange weg naar erkenning van de delen die het trauma dragen.''


JUDKA theatermakers is een non profit organisatie onder leiding van Judith Bruynzeels.
Zij zijn een crowdfunding gestart zodat ze  hazenbijeenkomsten kunnen gaan organiseren en het boek kunnen realiseren. (het boek is inmiddels een feit!)
Alle gelden gaan direct naar dit project dat de complexe belevingswereld van mensen met DIS leert herkennen en begrijpen. Zodat spreken over misbruik gehoord kan worden.
Voor meer info en de website klik op het logo:

 


Verwante organisaties

Ook willen we graag wat organisaties noemen waar leden van ons baat bij kunnen hebben en/of wij contact mee hebben of naar kunnen doorverwijzen.

Stichting Hoogbegaafd
Stichting Hoogbegaafd! verbindt, informeert en onderzoekt (ouders en begeleiders van) hoogbegaafden van alle leeftijden en achtergronden. Dat doen we met bijeenkomsten, een online community, het schrijven van artikelen en het onderzoeken van bepaalde aspecten van hoogbegaafdheid.


Voor meer info klik op het logo