Stichting Trauma & Dissociatie 

Lotgenoten, hulpverleners & naastenInformatie over Trauma & Dissociatie 

Trauma & Dissociatie, beiden de gemene deler van de ziektebeelden '(complexe) post traumatische stressstoornis', (C)PTSS, 'andere gespecificeerde dissociatieve stoornis', AGDS en de 'dissociatieve identiteitsstoornis', DIS. Dit zijn stoornissen die kunnen ontwikkelen als een gevolg van ernstig (chronisch) vroegkinderlijk trauma.
Net zoals bij andere onzichtbare ziektebeelden, kan het soms best eenzaam zijn om te worstelen met de gevolgen van vroegkinderlijk trauma. Vaak kan er sprake zijn van veel verwarring. Vragen als "ben ik niet gek?", "ben ik niet gewoon een aansteller?" of "heb ik wel het recht om te voelen wat ik voel?" zijn binnen deze psychische ziektebeelden dan ook niet vreemd. Echter zijn deze stoornissen in de basis een beschermingsmechanisme. Eentje die het leven gered heeft van het jonge kind dat trauma onderging. Door intern weg te gaan van het trauma (te dissociëren) bleef het doorlevende zelf intact, terwijl een ander deel het trauma als het ware op zich nam waardoor het jonge kind een zo normaal als mogelijke ontwikkeling kon blijven doorlopen zonder geteisterd te worden door het trauma. Het maakt de lijdensdruk van deze stoornissen niet minder zwaar, maar het mechanisme dat je leven gered heeft is briljant. En dat mag best gezegd worden.
We wilde bij de organisatie Trauma & Dissociatie een gemodereerde en zo een veilige omgeving creëren voor de mensen die last hebben van klachten die ten grondslag liggen van vroegkinderlijk trauma, al dan niet met een vermoeden van of gediagnosticeerd met DIS/AGDS of CPTSS. Met een apart gedeelte waar hulpverleners en naasten anoniem hun vragen kunnen stellen aan lotgenoten. Het doel is dat iedereen zichzelf mag zijn, elk deel welkom is en ieder even alle verwachtingen die zij zichzelf, de omgeving en/of de maatschappij hen oplegt wat los te mogen laten.


Wil je meer lezen over DIS/AGDS en CPTSS klik dan op de uitschuifbare pagina's onder het kopje 'theorie en ervaring'.