Voor hulpverleners, naasten en andere geïnteseerden
Vind u als hulpverlener of als naaste DIS, AGDS en CPTSS een lastige stoornis of het misschien zelfs heel spannend om goed om te gaan met mensen met DIS, AGDS en/of CPTSS, omdat er zo weinig over bekend is?
Lieve hulpverleners (in spe),
Wat kunnen we het jullie soms moeilijk maken hè? De therapeut moet de intensiteit van de vaak voor de cliënt beangstigende en onbegrijpelijk heftige en verwarde gevoelens kunnen voelen, verdragen en, ontdaan van hun agressieve en angstige lading, weer teruggeven, zodat bespreekbaar wordt wat er zich mogelijk bij de cliënt van binnen afspeelt, zonder dat de cliënt overspoeld raakt. Waar dat lukt, komt er een verbinding tot stand waarin de cliënt de eigen gevoelens kan leren verdragen. (Engel, 2006)
We vragen nogal wat van jullie en daar hebben we veel ontzag voor. Begrijpelijk dat jullie als hulpverleners met momenten tegen zaken aanlopen, bijvoorbeeld tegenoverdrachtsgevoelens, handelingsverlegenheid, kennistekort of gebrek aan ervaring. Heel logisch dat het proces iets oproept bij de cliënt, maar net zo logisch dat het behandelcontact iets oproept bij de hulpverlener.
Binnen de server van Trauma & Dissociatie bieden we een besloten plek voor hulpverleners, naasten en andere geïnteresseerden. Er is ruimte om vragen te stellen aan mensen met een achtergrond van complex trauma (al dan niet met diagnose). Welwillende lotgenoten denken graag met u mee. Er is (wetenschappelijke) literatuur te vinden en ook kunt u onderling sparren over inhoudelijk thema’s, waarin zelfs de meest ongemakkelijke onderwerpen een podium mogen krijgen. Van hechting tot genderdysforie, traumaseksualiteit, medisch-psychiatrisch trauma, vroegkinderlijk seksueel misbruik, verwaarlozing, conversie en veel meer andere onderwerpen.. CPTSS is zoveel meer dan herbelevingen aan trauma. AGDS is zoveel meer dan net-niet-DIS. DIS is zoveel meer dan alleen switchen tussen persoonlijkheid toestanden. Wij willen met een gelijkwaardige en respectvolle houding bewustwording creëren aan deze complexe stoornissen en bijdragen aan taboedoorbreking.
Lieve belangrijke ander,
Ben jij een naaste van iemand met een verleden van vroegkinderlijk trauma? Als naaste wil je er zijn voor de ander en helpen met het vinden van de balans tussen draaglast en veerkracht. Dat kan best een uitdaging zijn. Psychisch ziek zijn heeft niet alleen invloed op het individu. Vaak is er een heel netwerk betrokken. Een netwerk dat zich met momenten machteloos kan voelen, wellicht niet begrijpt waarom hun partner/vriend(in)/kind etc. doet zoals diegene doet en wat zo’n diagnose rondom vroegkinderlijk trauma nou eigenlijk inhoudt. Er voor iemand zijn, kan heel dankbaar zijn en energie opleveren. Het kan ook belastend zijn, zeker als er minder sprake is van wederkerigheid. Dankjewel, dat jullie telkens proberen naast ons te staan en ons willen steunen.
Op de Discord kan je in contact komen met andere naasten. Je bent niet alleen. Ook jij hebt recht op jouw gevoelens. Misschien ervaar je boosheid, verdriet of angst. Misschien heb je vragen over hoe je het beste je naaste kunt steunen of ervoor kan zorgen dat je zelf overeind blijft. Op de discord is veel informatie te vinden en leden zijn altijd welwillend om vragen te beantwoorden en/of mee te denken. Je bent welkom om, volledig anoniem, eens een kijkje te nemen. Wellicht tot daar. 💚
Liefs,
het team 𝗧𝗿𝗮𝘂𝗺𝗮 𝗲𝗻 𝗗𝗶𝘀𝘀𝗼𝗰𝗶𝗮𝘁𝗶𝗲 𝗗𝗜𝗦/𝗔𝗚𝗗𝗦, 𝗖𝗣𝗧𝗦𝗦 - 𝗟𝗼𝘁𝗴𝗲𝗻𝗼𝘁𝗲𝗻, 𝗛𝘂𝗹𝗽𝘃𝗲𝗿𝗹𝗲𝗻𝗲𝗿𝘀 & 𝗡𝗮𝗮𝘀𝘁𝗲𝗻
💚
Kom bij onze Discord
Klik hier voor een verwijzing naar de server!
Wij bieden binnen de server een afgesloten plek voor hulpverleners, naasten en andere geïnteresseerden om vragen te stellen aan de wellwillende leden, betrouwbare informatie te lezen en toe te voegen over alle (taboe)onderwerpen die komen kijken bij het leven met vroegkinderlijke traumatisering. Wij willen voorkomen dat meer mensen met complexe traumatisering niet behandeld worden uit handelingsverlegenheid. Door DIS, AGDS en CPTSS uit de taboesfeerte halen. Zodat de 'oh zo spannende diagnose' om mee om te gaan minder spannend wordt en we elkaar kunnen helpen vanuit wederkerigheid en respect. Zo komen wij met de mogelijkheid voor oa. hulpverleners en naasten om binnen anonieme niet-herleidbare veilige kaders, gemodereerd toegang te krijgen tot de server en betrouwbare informatie te vergaren en vragen te kunnen stellen aan mensen die leven met DIS, AGDS, CPTSS
van hechting tot genderdysforie, traumaseksualiteit, medisch-psychiatrisch trauma, vroegkinderlijk seksueelmisbruik, verwaarlozing, conversie en veel meer andere onderwerpen.
We halen het hoe pijnlijk ook, uit de taboesfeer.
(de leden die u spreekt hebben zelf akkoord gegeven en willen graag vragen beantwoorden.) Het doel van deze server is om hulpverleners/naasten ed. te onderwijzen en een bron van informatie te bieden, de leden is duidelijk gemaakt om GEEN vragen aan hulpverleners te stellen aangezien dit enkel zou zorgen voor extra werk voor hulpverleners/vervaging van grenzen terwijl we juist op deze unieke manier een plek van informatie vergaring voor de buitenwereld willen bieden!
Als u als hulpverlener of naaste u aanmeld zal u eerst (voordat u de kanalen inkunt) een verificatieproces doorlopen (dit kan anoniem omdat u zelf een gebruikersnaam kiest), alles om de veiligheid van de deelnemers te waarborgen. En vragen wij u de regels goed te lezen. Via deze weg willen we een veilige plek creeren met betrouwbare informatie over DIS, AGDS CPTSS die aansluit bij de mensen die dagelijksleven met deze stoornis(sen) en dus de mogelijkheid bieden om daadwerkelijk uw vragen te kunnen stellen en het gesprek aan te gaan. U kunt van tijd tot tijd inloggen om bijgekomen informatie te lezen of opnieuw vragen te stellen die zijn blijven liggen.
Onderstaande link brengt u naar de algemene pagina's waar oa. onze visie en de regels van de server staan en waar u kan kiezen of het lotgenoten verificatieproces te doorlopen of het hulpverleners/naasten verificatie proces.
Tot daar! En heeft u tips of vragen, schroom niet ze te stellen. we staan overal voor open 💚
5 REDENEN VOOR HULPVERLENERS 🤝🏼
Waarom de Discord een aanvulling kan zijn op jouw werk!
1. Anonimiteit,
als hulpverlener heb je misschien vragen of twijfel je over zaken rondom DIS/AGDS, CPTSS waar je graag over zou willen sparren maar tegelijkertijd het spannend vind als jouw eigen naam hieraan vast zit. Discord geeft je de mogelijkheid om anoniem deze vragen te kunnen stellen en te sparren met collega’s, naasten of lotgenoten.
2. Informatie
In de hulpverlener/naasten kanalen staan legio van bekende helpende boeken rondom DIS/AGDS en CPTSS, waarvan vaak de Engelstalige pdf beschikbaar is, omdat wij de sterke overtuiging hebben dat kennis beschikbaar moet zijn voor iedereen.
3. Wetenschappelijk onderzoek
In de hulpverlener/naasten kanalen proberen wij het laatste wetenschappelijk onderzoek op gebied van vroegkinderlijk trauma up to date te houden inclusief de pdf, zodat deze voor ieder beschikbaar is om te lezen.
4. Taboedoorbreking
Bij Trauma & Dissociatie DIS/AGDS, CPTSS – Lotgenoten, hulpverleners & naasten, staan wij enorm voor taboedoorbreking. Dus onderwerpen die misschien spannend zijn om te bespreken moedigen wij juist aan om te doorbreken. En zullen ook openlijk besproken worden in de Discord.
5. Leren van ervaringen
Hoe vaak overlevers van vroegkinderlijk trauma niet te horen hebben gekregen te complex te zijn, is niet meer op handen en voeten te tellen. In de Discord staan de leden te popelen om handelingsverlegenheid te doorbreken door middel van tips rondom bejegening en behandeling. Alles zodat we de ‘oh zo spannende diagnose’ minder spannend kunnen maken.
Referentie volgens APA 7
Engel, M. (2006) Tijdschrift over gevolgen van oorlog en geweld. https://psychotraumanet.org/nl/tegenoverdracht-bij-de-behandeling-van-getraumatiseerde-cli%C3%ABnten-kwetsbaarheid-en-kracht